16 de gener 2007

C.02 - Pràctica nº9: Creació d'una retícula

En aquesta pràctica ens han ensenyat a fer tots els càlculs per tal de fer la retícula d'una maqueta. A partir d'unes dades que ens donen es fan els càlculs per tal d'esbrinar les mesures que falten per acabar de completar els tamanys de la pàgina i la caixa. També s'ha de calcular quan fa una línia (sabent que 1pt. és igual a 0'353 mm.) i segons l'interlineat que ens donen es calcula. Un cop fet això es té que calcular quantes línies caben en la caixa que hem establert i segons els camps reticulars (=mòduls) que ens han dit i les columnes es podrà esbrinar quant mesura cada mòdul. Un exercici que s'ha fet a classe on es donen les dades (color blau) vaig fer tots els passos com es pot veure de l'1 al pas 11. A continuació s'especifica que vaig fer en cada pas:

1- Segons la proporció 5/6'5 vaig fer una regla de 3, ja que ens donaven la dada del ample de la fulla (180 mm.) i així es va saber que l'alçada de fulla és 234.

2- Es calcula l'amplada de la caixa, tot sabent que els marges son 10.

3- En aquest pas es fa una regla de 3 per saber l'alçada de la caixa, amb la proporció 5/6'5.


4- Aquí s'ha esbrinat quan fa en mm. la línia, ja que sabem que s'utilitzarà una fon Optima Regular de 9/12 (9 és el tamany del cos i 12 l'interlineat).


5- En el cinquè pas a partir de l'alçada de la caixa es divideix amb el tamany de línia i ja sabem quantes línies hi hauran. Com el resultat ha sortit 49'1 vaig arrodonir a 49 línies.

6- En aquest com se sap que han d'haver 36 mòduls i 6 columnes, es resta 5 línies que són les que hi han entre mòduls i el resultat dóna 44. Un cop fet això, haurem de dividir les 44 entre 6 i s'arrodoneix a 7 línies per mòdul.


7- En aquest és per saber quantes línies per caixa i surt 47.


8- Al final, a partir de les 47 línies es passa a
mm. i el resultat final de l'alçada de la caixa és 199,092. Per tant, ha passat del 208 al 199'092.

9- Aquí es calcula el marge inferior restant l'alçada de la caixa i el marge superior al de la pàgina.


10- En aquest dibuix s'especifica totes les dades de la pàgina i la caixa i, es calcula l'amplada de columna.


11- Per saber l'alçada dels mòduls es multiplica les 7 línies per mòdul per 4'236 ( mesura d'una línia).




















Un cop fet els càlculs es posa en pràctica en el programa de QXP on s'ha de posar tots els tamanys especificats i a partir d'un quadre amb les mesures del camp reticular es fan les separacions horitzontals entre mòdul i mòdul, mitjançant l'eina Duplicación con parámetros i es posa l'últim requadre a baix del tot i s'utilitza l'eina Espaciado y alineación per tal d'igualar els espais. També s'ha de posar ha 12 pt el començament de la Cuadrícua base.



Aquesta pràctica ha sigut interessant, ja que és bàsic fer retícules en revistes, diaris,... i tot lo que comporta les diversitats que es poden fer de disposicions diferents tant en col·locació de fotografies com del text.